Breaking News

Rizede Gezilecek Yerler - Pokut Yaylası

 


Rizeye gelipte gezmek için yer aradığınızda önerilen yerlerden biri de Çamlıhemşin ilçesine bağlı bulunan Pokut yaylasıdır. Gerek doğa güzelliği gerekse de muhteşem manzarası ile sizi kendine hayran bırakacağından eminim.Ama bu kadar güzel kısımların yanında eksileri de yok diyemem.

Ulaşımı nasıl ? 

Yayla merkeze yaklaşık olarak 85 km civarında bir uzaklıkta. Merkezden yola çıktığınızda sahil şeridinden sırasıyla Çayeli ve Pazar ilçelerini geçtikten sonra Ardeşen merkezine girmeden kavşak bölgesinden Çamlıhemşin istikametine dönüyorsunuz ve burada yükseklere çıkış başlıyor. İlk olarak 20 km lik bir yolu kat ederek çamlıhemşin ilçesine varıyorsunuz. Burası bölgede meşhur olan birçok yaylanın gidişinde ortak nokta olarak bulunuyor. Rize için bilindik en meşhur olan Ayder yaylası da bu yol üzerinde. 

Çamlıhemşin merkezini yaklaşık olarak 1 km geçtikten sonra yol ayrımına varıyoruz. Buradan sol tarafta kalan yol Ayder yaylası tarafına giderken biz sağ tarafta kalan Zilkale yoluna sapıyoruz. Buradan 8 km gibi bir yol katettikten sonra Şenyuva köyüne varıyoruz.Asıl sıkıntılı yolumuz da buradan sonra başlıyor. Çünkü buradan sonraki yol maalesef stabilize ve gerçekten de zorlu bir yol. Yolda oldukça fazla çukurlar var. Arazi aracınız yoksa hele hele de taksi türü bir araçla çıkmayı düşünüyorsanız geziniz kabus olabilir benden söylemesi.

Stabilize yolunuz yaklaşık olarak 13 km ama bu sizin 1 saat gibi bir yol gitmenize neden oluyor. Özellikle son kısım olan 1 km lik bölümde yolu patika yollardan farksız bir şekilde. Ama emin olun sonuca ulaştığınızda yorgunluğunuza değiyor.

Eğer özel taşıtınız yoksa şahsi tavsiyem turlara katılmanız. Şehir merkezinden cuzi ücretlere (50-60 TL) bölge turları düzenleniyor. 



En ideal ne zaman gidilir ? 

Yaylaya aslında her saat güzel ama özellikle sabahın erken saatleri ve akşam gün batımı saatlerinde yaylanın kartpostallık bir görüntüsü olduğunu söyleyebilirim. Bu saatlerde genellikle dağ eteklerinde sis oluşuyor ve size bulutların üstünde olmanın nasıl bir his olduğunu hissettiriyor. 

Bu arada hava konusunda da biraz değineyim. Gün içerisinde özellikle güneşli havalarda sıcaklık fazla olmasa da yakıyor. Bizzat acı tecrübe ettim. Bunun haricinde sabah erken saatlerde ve özellikle gece sıcaklık epey düşüyor. Yanınızda ona göre elbise bulundurmanızda fayda var.



Konaklama ve Yemek ? 

Yaylada son yıllarda turistlerin gelmesiyle ufak çaplı bir turizm yapılanması var. Genelde yöre halkı evlerini küçük pansiyonlara çevirmiş. Doğa içinde ahşap evlerde uyanmak, güzel bir köy kahvaltısı ile güne başlamak isteyenlere önerilir.

Ben ücret ödemek istemiyorum kendi çadırımı kurar kendim konaklarım diyenlere üzücü haberim var. Maalesef buna izin verilmiyor. Birçok yerde bunun yasak olduğuna dair tabelalar var. Yöre halkı da bunu hoş karşılamıyor. Şahsen de ben cesaret edemedim. Malum yaban hayvanlarının da etrafta olması muhtemel.

Yemek konusunda çeşit bol.Normal bir restorantta görebileceğiniz yemekleri bu yaylada da bulabilirsiniz. Ama benim tavsiyem yöresel yemekleri denemeniz. Özellikle muhlaması muhteşem.Yöresel köy kahvaltısı da denemeniz gereken bir diğer önerim.


Hiç yorum yok