Breaking News

2021 Güncel DNS Listesi - En hızlı DNS Adresleri

güncel dns adresleri

 Bu yazımda sizlere DNS nedir, nerelerde kullanılır ve nasıl değiştirilir gibi sorulara cevap vermek istiyorum. 

DNS Nedir

Öncelikle DNS nedir sorusunun cevabını vermek gerekirse, Domain Name System kelimelerinin türkçe karşılığı olan alan adı sistemidir diyebiliriz. Açmak gerekirse alan adlarını sizler için kayıt altında tutan ve siz komut verdiğinizde bunu bulup karşınıza getiren sistem olarak tanımlayabiliriz.

Malum internette tüm bağlantılar IP adresi şeklindedir. Siz internet tarayıcınızın satırına bir adres yazdığınızda ve git dediğinizde DNS bu adresi alıp root name server'da sorgular ve bunun hangi ip adresine bağlı olduğu öğrenir. Sonra da bu doğrultuda sizi o adrese yönlendirir.

Örneğin siz google.com adresine gitmek istediğinizde tarayıcınıza bu adresi yazarsınız ve git dediğinizde DNS sistemi bu adresi alır ve dünyada 13 tane bulunan root name serverlarında sorgular. Bu sorgu sonucunda 8.8.8.8 adresine ulaşır ve size bu adres ile bağlantı sağlar.Kısacası DNS sizin arka planda çalışan navigasyonunuzdur diyebilirim. Sizin için rakamsal ifadeleri sizin için daha anlaşılır ve basit çözümlemeyi sağlamaktadır.

DNS Kullanma- DNS Değişme

DNS kullanmak aslında biraz yanlış bir tabirdir. Aslında DNS olmadan hiçbir siteye erişemeyeceğimizi yukarıda belirtmiştim. Daha doğru ifade ise DNS değiştirmek olacaktır. Bunu da şöyle açıklayalım. Sizin kullandığınız DNS adresleri malum ülkemizde internet hizmetini aldığınız yer türk telekom olduğundan onun bünyesinde size sağlanan adreslerdir. Olası bir illegal durumda veya siyasi bir karar alındığında da kullandığınız DNS üzerinden gideceğiniz adresin yasaklanması, o adrese ulaşımın engellenmesi sağlanabilmektedir. 
Engellenen bir siteye türk telekomun size sağladığı sanal navigasyon diyebileceğimiz DNS adresi izin vermediğinde sizin de bu adrese ulaşmak için yeni yollar aramanız kaçınılmazdır. İşte burada da DNS adresinizi değiştirme yoluna başvurabiliyorsunuz.

DNS Nasıl Değiştirilir

  • Ekranın sağ alt kısmında bulunan ağ simgesine tıklayıp buradan ağ ve internet ayarlarını tıklıyoruz.
  • Açılan ekranda bağdaştıcısı seçenekleri değiştiri seçin
  • Karşınıza çıkan ekranda ağınızı seçin ve sağ tıklayıp özellikleri açın.
  • Burada İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) kısmına geliyoruz ve yine sağ tıkla özellikler kısmını açıyoruz.
  • Son kısımda ise  "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan" sçeneğini işaretleyerek kullanmak istediğiniz DNS adreslerini giriyoruz.

2021 Güncel DNS Adresleri

Şimdi de sizlere güncel olarak kullanabileceğiniz güvenli ve kaliteli DNS adreslerini sunmak istiyorum. Hangisi iyidir demek pek mantıklı olmaz. Neticede yoğunluğa göre zaman zaman hepsi çok hızlı olduğu gibi çok da yavaşladığı olabiliyor. Siz duruma göre kullanımınızı düzenleyebilirsiniz.

Google:

8.8.8.8
8.8.4.4

OpenDNS:

208.67.222.222
208.67.220.220

Yandex:

77.88.8.8
77.88.8.1

Level3:

209.244.0.3
209.244.0.4

Verisign:

64.6.64.6
64.6.65.6

SafeDNS:

195.46.39.39
195.46.39.40

Hiç yorum yok