Breaking News

Word Dosyasına Roma Rakamı Ekleme - Roma Rakamı İle Sayfa Numarası Verme


Özellikle tezlerde veya bilimsel makalelerde sıklıkla kullanılan roma rakamları hakkında, roma rakamlarına yazınızın içerisinde nasıl ve ne şekilde kullanabileceğiniz hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

Roma Rakamları Nerelerde Kullanılır

Roma döneminde ortaya çıkan ve özellikle ortaçağa kadar popüler olan bu rakamlar zaman içerisinde popülaritesini kaybetmiştir. Günümüzde de belli başlı alanlarda hala kullanılsa da çok fazla yaygın bir kullanımı yoktur. 
Günlük hayatta özellikle tarih ile alakalı yazılarda görebileceğiniz bu rakamlar genellikle kral padişah gibi kişi adlarında, yüzyıl gibi zaman betimlemelerinde, nadir de olsa yazılarda maddeleme yapılırken kullanılmaktadır. Ama asıl yaygın olduğu alan ise pek güncel hayatta karşınıza çıkacağını düşünmediğim bilimsel makaleler ve özellikle de tez yazımlarında olmaktadır.

Word Dosyasına Roma Rakamı Ekleme

Özellikle tez yazım aşamasında sayfalarda numaralandırma yapılırken bazen roma rakamları ile sayfalandırma yapılması istenebilmektedir. Hatta bazı durumlarda bu bir kısım sayfanın normal rakam kullanılırken bazı sayfalarda da sayfa numaralandırılmasının roma rakamları ile yapılması istenebilmektedir.

Sizde eğer word dosyalarında sayfa numaralandırmayı roma rakamı ile yapmanız gerekiyorsa ve bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizlere word dosyasına roma rakamı nasıl eklenir, word dosyasında sayfa numaraları nasıl roma rakamı yapılır gibi sorularınıza ceva vereceğim.

roma rakamı ile sayfa numarası ekleme


Roma Rakamı İle Sayfa Numarası Verme

Öncelikle word dosyanıza roma rakamı ile sayfa numarası vermek için sayfanın üst kısmında bulunan ekle kısmından sayfa numarası ekleyi seçiyoruz. Sonrasında ise bu ekleme yaptığımız sayfa numarasını roma rakamı olarak ayarlamak için sayfa numarası ekleme kısmında yer alan resimde de gördüğünüz kısımda sayfa numarası biçimlendirme kısmına giriş yapıyoruz. Karşınıza çıkan açılan pencerede sayı biçimi sekmesinin en alt kısmında görebileceğiniz roma rakamını seçiyoruz ve artık sayfa numaralarınız roma rakamı şeklinde gösteriliyor.

Bazı tezlerde ise hem roma rakamı hem de normal rakamların beraber kullanılması gereken sayfa numaralandırılması istenmektedir. Bu gibi durumlarda da yapmanız gereken oldukça basittir. Yapmanız gereken sayfanın üst kısmında bulunan sayfa düzeni kısmında kesmeler bölümünden bölüm sonu sonraki sayfa kısmını seçmek.


Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ise yazınız artık bölümlere ayrılmış demektir. Bu sayede hangi bölüme nasıl bir numaralandırma yapacaksanız yukarıda anlattığım şekilde ekle kısmında istediğiniz numaralandırma şeklini seçebilir ve seçtiğiniz şekilde numaralandırmanızı yapabilirsiniz.


Hiç yorum yok