Breaking News

Retorik Nedir - Şahin Retoriği

şahin retoriği nedir

Ekonomi haberlerini okurken karşıma çıkan ve bende merak uyandıran retorik kelimesinin ne anlama geldiğini, şahin retoriğinin ne olduğunu araştırdım sizlere de bu konuda bilgi vermek istiyorum. 

Retorik Nedir

Tanım olarak bir ya da birden fazla kişinin karşısındakilerin düşüncelerini değiştirmek için kullandığı her türlü dil kullanma sanatıdır.
Burada temel esas da bu konuşma dili ile karşısındaki etkileyebilmek, düşüncelerini değiştirebilmek ve daha da önemlisi kendi söylediklerine ikna ve inandırmayı becerebilmektir. Tabiki bu tanımdan sonra da retoriğin ne denli önemli bir yetenek olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Aslında bu dil kullanma sanatı bir bilim olarak da ele alınmaktadır. Hatta tarihte eski yunan uygarlıklarında filozofların dahi üzerinde durduğu ve çalışma yaptığı bu konuşma sanatı insan topluluklarının ve siyasetin olduğu her yerde önemini sürdürmüştür. İnsanları etkileyebilmek ve kendi düşüncesi altına alabilmek takdir edilmeli ki gerçekten de etkileyici bir güçtür.
Ayrıca arapçada belagat kelimesi de yine aynı şekilde retorik kelimesinin yerine geçen ve etkileyici dil kullanım sanatı anlamına gelen diğer bir kelimedir.

Şahin Retoriği

Bu ikili aslında iki ayrı kelimenin birleşiminden ortaya çıkarılmış pek de kullanılan bir tabir değildir. İki kelimeyi de ayrı ayrı ele alarak sizlere ne anlama geldiğini açıklamak istiyorum. 
Öncelikle piyasalarda şahin figürü agresifliği ve saldırgan piyasa hareketlerini temsil eder. Aynı zamanda da yöneticilerin almış olduğu ya da alacakları kararların agresif ve sıkı para politikaları şeklinde olacağını temsil eder. Bilgi olarak geçmek gerekirse de bunun aksi durum güvercin hareketi olarak bilinir ve açık para politika izleneceği anlamına gelir.
Piyasalar için şahin retoriği ise merkez bankalarının agresif bir şekilde sıkı para politikası izleyeceğini bildirmesi ve yatırımcıların da bu yönde tedbir ve hareket etmesi gerektiğinin bildirilmesidir. Eğer bu açıklama yatırımcı tarafından olumlu karşılanırsa ve yatırımcı bu konuda ikna olursa retorik tanımına uygun olarak ikna edilmiş demektir. Son haftalarda ülkemizde merkez bankasının yaptığı açıklamalarda da bu bildiri karşılık bulmuş ve şu anda dolar kısa süre içerisinde 7,60 seviyesinden bir anda 7 TL altına gerilemiştir.

Hiç yorum yok