Breaking News

Blog Açmak - Adım adım Blog Açma Rehberi


Blog yazmak çoğu insan için göz korkutucu olabildiğini bildiğim için bugün sizlere bu konuda hem bilgilendirme hem de bir yol göstermek için bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Öncelikle bilmeniz gereken yalnızca temel bilgisayar becerilerine sahip olmanız bir blog sahibi olmanıza yeteceğidir. Yani isterseniz 7 isterseniz 77 yaşında olun, 10 dakikadan kısa bir sürede kendi bloğunuzu oluşturabilirsiniz.

Blog açmak için iyi bir yazar olmak gerekir mi ?

Bir bloğa başlamadan önce ilk olarak genel bir kanı olarak iyi bir yazar değilseniz başaramazsınız söylemlerinin tamamen yanlış olduğudur.İnsanlar blog okurken aslında aradıkları kişisel bir bakış açısıdır.Dolayısıyla da aslında blogger diye tabir edebileceğimiz bu işle ilgilenenler genelde gayri resmi ve sohbet tarzında samimi yazı yazan yazarlardır.

Blog yazarken başarılı olmanın temel bir şartı vardır:yazdığınız konunuz için tutkulu olmak.

Blog yazmak, temelde bilginizi dünyayla paylaşmaktır. Tutkulu olduğunuz bir konuyu seçmek, başarılı bir blog başlatma sürecini çok daha kolay hale getirir.Elbette ki birden fazla konu hakkında da yazabilirsiniz.Neticede ilginizi çeken tutku duyduğunuz bir konu hakkında olduğu sürece okuyucunun ilgisini çekeceğiniz bir gerçektir.

Blog neden yazılır?

Evden para kazanın: Aslında ülkemizde binlerce blog açılmasının temel sebebi budur. Doğru yapılırsa blog yazmak oldukça kazançlı olabilir.Bir de bu iş tam zamanlı bir işten ziyade pasif gelirli bir iştir ki, haftada 1-2 saatinizi ayırdığınızda dahi oldukça güzel gelirler elde etme imkanınız olacaktır.Diğer bir güzel yanı ise elbette ki yazdığınız yazıların uzunca bir zaman sonra dahi hala size gelir getireceği gerçeğidir.Para kazanmak için nasıl bir blog kurmalı nelere dikkat etmeli gibi ayrıntılı bilgileri de elbette ki bloğumda ilerleyen dönemde sizlerele paylaşmayı düşünüyorum.

Hikayenizi paylaşın. Blog açmanın bir diğer sebebi ise tanınırlık sağlamasındır. Bloğunuz sayesinde günlük deneyimlerinizi okuyucuyla paylaşarak hem bir sosyal bilinirlik hem de okuyan insanların hayatlarının bir parçası haline de gelebilirsiniz.

Kendiniz veya işletmeniz için tanınma.Blog yazarlığı size bir tanınırlık da sağlayacaktır.Özellikle kendi alanınızda yaptığınız paylaşımlar size uzman gözüyle bakılmasını, o alanda sizin otoriter biri olarak kabul edilmenizi sağlayacaktır.

6 Adımda Blog Açmak

1- Bir blog adı seçin

Ne hakkında blog yazacağınızdan emin değilseniz, iyi bir blog konusu bulmanın birkaç yolu vardır :

Hobiler ve tutkular. Tutkulu olduğunuz hobiler veya diğer ilgi alanları, başlamak için harika bir yerdir. Yemek yapmak, seyahat etmek, moda, spor ve arabalar klasik örneklerdir. Ancak, daha belirsiz hobilerle ilgili bloglar bile başarılı olabilir, çünkü hedef kitleniz kelimenin tam anlamıyla dünyada internete sahip herhangi bir kişidir.

Yaşam deneyimleri. Herkesin yaşam deneyimlerinden öğrendiği dersler vardır. Bu bilgiyi paylaşmak, benzer durumlarda başkalarına inanılmaz derecede yardımcı olabilir. Hayatta yaşadıklarınızı düşünün. Bu, ailenizle (örnek: evde kalmakla ilgili bir blog), işle (müşterilerle ilgili deneyimlerle ilgili bir blog) veya diğer yaşam deneyimleriyle (bir hastalık gibi rahatsız edici bir zamanla başa çıkmakla ilgili bir blog) ilgili olabilir. boşanma veya bir düğüne hazırlanmak veya bir çocuğun doğumu gibi mutlu bir zaman hakkında).

Kişisel bir blog. Kişisel blog, tamamen sizinle ilgili bir blogdur. Bu, günlük olarak yaptığınız şeylerden rastgele düşünceler ve derin düşüncelere kadar çeşitli konuları içerecektir. Bu, düşüncelerinizi tek bir konuya bağlı kalmadan dünyayla paylaşmanın harika bir yoludur.

Ne hakkında yazacağınıza karar verdikten sonra blog adınızı seçme zamanı geldi.Bunu yaparken bilmeniz gerekenler:

- İyi bir blogda alan adı açıklayıcı olmalıdır, böylece potansiyel okuyucular blogunuzun ne hakkında olduğunu hemen adından anlayabilmelidir.

- Belirli bir konu hakkında blog yazıyorsanız, bunu kesinlikle blog adınıza bir şekilde dahil etmelisiniz. Bunu yaparken elbette ki konunuz olan tüm kelimelerin blog isminizde geçmesi önemlidir ama eğer bunu başaramıyorsanız da dert etmeyin.Çünkü bloğunuza alacağınız isimde konunuzla alakalı bir kelime dahi olması da yeterli olabilmektedir. Örneğin, bir yemek pişirme blogunda mutlaka "yemek pişirme" kelimesinin bulunması gerekmez. "Yemek", "tarifler" ve "yemekler" kelimeleri de insanların blogunuzun yemek pişirme hakkında olduğunu bilmesini sağlar.

- Çeşitli konuları tartışacağınız kişisel bir blog oluşturmayı planlıyorsanız, blogunuz tamamen sizinle ilgili olduğu için adınızı soyadınızı kullanmanızı öneririm.Ama bu alan adı daha önce alındıysa sizde durumda isminize farklı bir varyasyon getirerek yeni bir alan adı oluşturabilirsiniz.

-Blog adınıza karar verdikten sonra bunu kendi adınıza tescil etmeniz lazım.Bunun için en bilinen alan adı uzantısı .com’dur. Dolayısıyla da ilk tercihinizinde bu yönde olmasını tavsiye ederim. Ama eğer bu alan adı uzantısında istediğiniz alan adını alamıyorsanız .net veya .org uzantılarını da almanızda sakınca görmüyorum.

2-Seçtiğiniz alan adını alın

Blog adınızı seçtikten sonra bunu aktif bir hale getirmek için bu seçtiğiniz alan adını kendi adınıza kaydettirmeniz gerekiyor. Yani seçtiğiniz alan adının (domain) ücretini ödeyip sadece size ait olmasını sağlamanız gerekir.Bu konuda oldukça fazla alternatif olsa da benim şahsi tavsiyem godaddy ‘yi kullanmanızdır.Hem ücret konusunda hemde sunduğu farklı imkanlar nedeniyle seçme sebebi olabiliyor. Özellikle de sık sık kampanya yapması ile uygun fiyata bir alan adı almanız mümkün

Tabiki alan adınızı alırken dikkat etmeniz gereken bir nokta da .com uzantılı bir alan adı alabilmeniz size artı bir itibar getireceğidir.Öyle ki eğer arama sonuçlarında üstte olmak istiyorsanız .com uzantılı bir alan adı her zaman google nezdinde daha üstündür. Ama .com uzantılı alan adınız alınmış ise .net veya .org da alınabilir.Bunun haricindekileri ise çok da önermiyorum.

Alan adınızı aldıktan sonra bu alan adınızla yayınlayacak olduğunuz sitenizi barındırmanıza yarayacak bir barınma alanı yani host da almanız gerekecek.Bu konuda inanın yüzlerce alternatif var ve neredeyse hepsi başlangıç düzeyi için yeterli.Bütçenize uygun bir firma ile çalışabilirsiniz.

3-Tasarımınızı düzenleyin.

Sitenizi oluştururken üçüncü adım ziyaretçileri yormayacak, göze hoş gelen aynı zamanda da sizin için kullanım kolaylığı sunan bir tasarım seçmeniz.

Bu konuda sitenizde kullanacağınız blog yazılımının da oldukça önemli olduğunu belirtmem gerekir. Mesela bu konuda size önerebileceğim kulanım kolaylığı olduğu kadar google dostu da olduğu söylenen gerek tasarım gerekse de sitenizde kullanacağınız sayısız eklenti imkanı olan wordpress bu konuda seçim yaparken mutlaka dikkate almanız gereken bir yazılımdır.

Wordpress konusunda gerek ücretli gerekse de ücretsiz sayısız tema bulabilirsiniz. Eğer biraz css ve biraz da kod bilginiz varsa kendi temanızı da düzenlemeniz mümkündür.Bu sayede benzersiz bir tasarım ile bir adım da önde olabilirsiniz.

4-Bloğunuza içerik ekleme

Aslına bakarsanız en önemli noktalardan biri kesinlikle içeriktir. Sizin yazdıklarınızın özgün ve akıcı ise bu size kesinlikle pozitif geri dönüş sağlayacaktır. Çünkü google mantığında bir yazının özgün olması, aranılan sorguyu tam ve doğru bir şekilde karşılaması bunları sağlarken de seo dediğimiz google mantığı ile yazılmış olması o yazının arama kısmında üst sıralar edinmesini sağlayacaktır.

Sitenizin alan adının iyi olması, tasarımının iyi olması gibi durumlar sitenize elbette ki bir kısım artılar getirse de asıl olan sitenizdeki içerik ile bunu pekiştirebilmektir. Çünkü bloğunuza giren kullanıcı aradığını bulduğu sürece sizin devamlılığınız sağlanır.Bu durum inanın arama motorlarının da takibindedir.

5-Bloğunuzu tanıtın.

Bu adımda da artık içeriklerinizi başkaları ile paylaşmanız gerekir. Bu konuda birçok yol mevcuttur.Bunlardan bazıları;

-Arama motorlarına sitenizi kaydedin

-Sosyal medya aracılığı ile içeriklerinizi paylaşın. Özellikle sitenizin içerine bağlı olarak facebook, instagram gibi sosyal medya alanları bunun için idealdir.

-Diğer bloglara yorum yapın.

-Forum, sözlük gibi alanlara sitenizi kaynak gösterecek şekilde konular oluşturun. Yalnız bunu yaparken dikkat edin de abartıp ters tepki almayın.

-Sizinle aynı sektörde olan bu sektörde yer edinmiş sitelerden tanıtım yazısı alabilirsiniz.

-Belli bir reklam bütçesi ile size güzel geri dönüşü olacağına inandığınız sitelere reklam verebilirsiniz.

6-Bloğunuzdan Kazanç Sağlama

Son adımınız verdiğiniz emeğin karşılığını alma kısmıdır ki bu kısımda da sitenizden bir gelir elde etmek isteyeceksinizdir. Bu konuda ilk aşamada sitenizin belirli bir aşama kat edinceye kadar kazanç kapısı sadece adsense olacaktırç

Adsense üzerinden reklam almak için ise sitenizin belli başlı şartları taşıması gerekir. Özellikle kaliteli ve özgün içerik olmayan sitelerin bu sisteme dahil olması neredeyse imkansızdır. Ayrıca sistemde de katı kuralların olduğunu belirteyim. Malum google attığınız adımı dahi görebildiğinden sistemi aldatırım kısmına girmemek lazım.

Adsense alması zordur deseler de altta paylaşacağım kısımlara dikkat ederseniz sizde ilk seferde adsense sistemine dahil olabilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenler;

-Sitenizde mutlaka iletişim, hakkında ve gizlilik sayfalarını oluşturun.

-Yazılarınızın yazarken özgünlüğe dikkat edin.

-İçerik girerken yazılarınızı gerektiğinden uzun yazmak için uğraşıp da saçmalamayın.

-Sitenizde illegal içerik barındırmayın.

-Son olarak da sitenizde yeterince içerik olduktan sonra başvuru yapmayı deneyin. Şu veya bu sayıda içerik girin demiyorum. Çünkü sitenizin içeriğine göre esaslı 1000-2000 kelimelik 1-2 yazı ile adsense alınabileceği gibi 200-300 kelimelik onlarca içerikle de adsense alınamayabilmektedir. Bu konuda açıkcası spesifik bir alandaysanız bir adım önde olduğunuzu söyleyebilirim.

Siteniz belirli bir aşama kat ettikten sonra ise reklam konusunda farklı yönlere yönelmeniz mümkündür.Örneğin bloğunuzda ürün tanıtımlarına yer veriyorsanız bu alanda gerek ürün promosyonu gerekse de reklam yayınlanması için teklifler alabilirsiniz.

Bir önceki maddede yer alan tanıtım yazıları da bir diğer kazanç yöntemidir. Nasıl ki siz birilerinin elinizden tutarak sizi yukarılara çıkardıysa sizde başkalarına yarar sağlarken aynı zamanda da kendinize bir kazanç elde edebilirsiniz.

Bir diğer kazanç yöntemi ise referans sitemidir ki bu yöntemle de ister yazılarınızda yönlendirme yapın isterseniz de reklam yayınlayarak referans olarak kazanç elde edebilsiniz

Hiç yorum yok