Breaking News

Windows 10 Home ve Pro Farkları


Windows işletim sistemi şu anda en yaygın olarak kullanılan işletim sistemi olma özelliğine sahip. Nadir de olsa diğer işletim sistemleri de kullananlar bulunsa da gerek kullanım kolaylığı gerekse de yazılım ve donanım desteği olarak windows malesef piyasayı elinde tutmaktadır.
Her windows sürümünde olduğu gibi microsoftun son işletim sistemi olan windows 10'da da kullanıcıya göre farkılıklar barındıran sürümler mevcut. Bunlardan günlük kullanıcıya sunulan en temel iki sürüm olan windows 10 pro ve home sürümlerinin ne gibi özellikleri olduğu ve ne gibi farklarla sunulduğunu sizlere anlatacağım.
Aslında konuya girmeden önce bu iki sürümün oluşturulma amacını anlatmamda fayda var. İlk olarak windows 10 Home sürümünden bahsetmek gerekirse bu sürüm temel olarak el kullanıcıları için oluşturulmuş sade bir işletim sistemidir. Sade derken de yanlış anlaşılmasın windows defender, windows kalemi, windows store gibi bildiğiniz ve bu işletim sistemini özel yapan kullanıcı odaklı tüm özellikler bu işletim sisteminde mevcut.
Windows 10 Pro ise home sürümünün tüm özelliklerini barındırmakla beraber daha profesyonel ve ev dışında daha çok iş odaklı yazılımlarla donatılmış diyebilirim.

Windows 10 Home ve Pro Farkları

  • Gerçekten fark yaratan özelliği olarak söyleyebileceğim Pro sürümde internet explorer yazılımının farklı versiyonlarını da ie11 içerisinde çalışmasına izin vermesidir. Örneğin bazı siteler ie11 desteği olmayıp daha eski bir sürüm desteklediğinde home kullanıcıları için bu tarz sitelere giriş yapılamaz iken Pro sürümünde ie11 içerisinde eski sürümlerde barındırıldığından istediği sitelere girişte sorunsuz giriş sağlanabiliyor. Tabiki tarayıcı olarak ie kullanan kaldımı diyenlere de kesinlikle haklısınız derim.
  • Windows 10 Pro sürümde uzaktan bağlantı özelliği mevcuttur. Home kullanıcıları ise bunu piyasada sunulan teamviewer gibi sayısız benzer yazılım ile sağlayabilmektedir. 
  • Pro sürümde Bit Locker yazılımı ile dosyalarınızı şifrelemeniz mümkün. Olası bir çalıntı durumunda da bilgilerinizin güvenliğini güvence altına almış olursunuz. Tabiki bu özellik Home sürümü için yardımcı yazılımlar ile de kolaylıkla çözülebiliyor.
  • Hyper-V, bilgisayarınızda sanal bir PC ortamında işletim sistemi çalıştırmanızı sağlayan bir sanal makine yazılımı. Hyper-V kadar güçlü olmasa da, Windows 10 Home kullanıcıları ücretsiz VirtualBox'u kullanabilirler.
  • Pro sürümünün bir diğer farklı uygulaması da Assigned Access.Bu uygulama ile kullanıcı hesaplarına sadece belirli bir uygulama kullanacak şekilde kısıtlama getirebilmek mümkün.
  • Home sürümünde güncelleştirmeleri erteleme durumu konusunda çok fazla bir seçeneğiniz mevcut değilken Pro sürümünde güncelleştirmelerin yüklenme durumunda karar tamamen size aittir.

Sonuç olarak kullanacağınız işletim sistemi sürümünü seçerken yukarıdaki özellikleri dikkate almanızda fayda var. Ama şahsi tavsiyem eğer gerekli değilse ve o özellikler işinize yaramıyorsa Home sürümünden vazgeçmemeniz. Bu hem maddi açıdan sizi ek bir maliyetten kurtarır hem de Pro sürümü ile gelen ve bilgisayarınızın arka planında çalışıp bilgisayar performansınızın düşmesine engel olursunuz.


Hiç yorum yok