Kinoa Nedir ? Kinoanın Yararları
Güney Amerika'da Ant dağları çevresinde ortaya çıkan, tarihi inka medeniyeti tarafından ekilip biçilen bir besin olan kinoa, besin değeri olarak oldukça değerlidir.
Genel görüş olarak her ne kadar bitki olarak bilinse de aslında bitki değil bir tohumdur. Latince chenopoium quinoa bitkisine ait olan bu tohum içerdiği yüksek düzeyde protein değeri ile süper besin olarak da anılmaktadır. Hatta inka medeniyetinde ismi "tahıl ana" olarak da geçmektedir.
Kinoa bitkisinin üretim alanı aslında çok geniş bir coğrafyayı kapsasa da genel olarak Bolivya ve Peru başlıca üretim üstleridir. Ama bu durum insanların bu besinin değerini öğrendikleri süreçte git gide başka bölgelere de kaymaktadır. Özellikle dağlık bölgelere uyum sağlayan bir bitkiden imal edilmesi ve az miktarda kinoa tohumunun yüksek miktarda besin değerine sahip olması Tibet ve Himalayalarda da bu bitkinin hızla ekimine başlamasına neden olmuştur.
Kinoanın Faydaları
Protein bakımından oldukça zengin olan bu besin aynı zamanda tüm temel amino asitleri de bünyesinde barındırır. Özellikle bu durum vejeteryanlar için protein ihtiyacını karşılaması açısından oldukça önemli bir yere sahip olmasını sağlamıştır. Çünkü kinoanın diğer bitkilerden ayıran en belirgin özelliği de kompleks proteinler denilen genellikle hayvansal ürünlerden temin ettiğimiz 9 temel amino asiti tek başına bünyesinde barındırmasıdır. Elbette ki bu protenleri farklı farklı bitkilerden elde etmek mümkündür ama bunun için hem çeşit çeşit bitkiyi tüketmek hem de bol miktarda tüketmek gerekir. Oysaki kinoa bu besinlerden olan sistein, lisin ve metiyonine bol miktarda sahiptir.
Pirinç, buğday, mısır gibi diğer baklagillerden çok daha fazla besin değeri bulunan bu üründe gluten düzeyinin de düşük olması diğer bir artı olarak görülür. Bu nedenle de özellikle çölyak hastalarında sıklıkla tüketilen bir üründür. Ayrıca buğday alerjisi, gluten alerjisi gibi baklagillere duyarlılığı olan hastalarda da güzel bir alternatiftir.
Mucize besinimizin bir diğer önemli özelliği de diyabet hastalarında kullanılıyor olmasıdır. Özellikle tip 2 diyabet hastalarında içinde bulunan lifler sayesinde glukoz karbonhidrat çözülüm sürecini yavaşlatarak kan şekerinin hızlı inip çıkmasına engel olur. Aynı zamanda bu durum kolestrolün de dengede tutulmasını sağlar.
Kinoanın Besin Değerleri
Çok yüksek düzeyde besin değerine sahip olan bu besinin insanın günlük besin değerlerinin çoğunu büyük ölçüde karşıladığı yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır.
- Magnezyum: Önerilen Günlük Miktarın % 30’u.
- Manganez: Önerilen Günlük Miktarın % 58’i.
- Demir: Önerilen Günlük Miktarın % 15’i.
- Fosfor: Önerilen Günlük Miktarın % 28’i.
- Folat: Önerilen Günlük Miktarın % 19’u.
- Bakır: Önerilen Günlük Miktarın % 18’i.
- B6 Vitamini: Önerilen Günlük Miktarın % 11’i.
- Çinko: Önerilen Günlük Miktarın % 13’ü. Tiamin:
- Önerilen Günlük Miktarın % 13’ü.
- Riboflavin: Önerilen Günlük Miktarın % 12’si.
Hiç yorum yok