Breaking News

Dilekçe nedir, dilekçe nasıl yazılır, dilekçe yazarken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir

Arkadaşlar bu yazımızda sizlere dilekçe nedir, dilekçe nasıl yazılır, dilekçe yazarken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir, dilekçede olması gerekenler nelerdir gibi konularda bilgi vermek istiyorum. Öncelikle hangi durumlarda dilekçe yazılır konusundan biraz bahsedeyim.

Dilekçe bir kuruma veya firmaya dilek, istek veya şikayet gibi durumlarda yazılı başvuru yapmak için kullanılır.

Dilekçede dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar vardır. Gelişi güzel dilekçe yazılmaz veya yazılsa bile dikkate alınmaz.

Öncelikle dilekçe temiz beyaz bir A4 kağıdına yazılmalıdır. Bunun dışında daha küçük veya büyük bir boyutta kağıda veya renkli bir kağıda dilekçe yazılması doğru değildir.

İkinci olarak dilekçede sağ üst köşeye tarih atılmalı, sonrasında 1-2 satır altıda sayfa ortalanarak başlık olarak hangi kuruma yazılacaksa onun ismi yazılmalıdır.

Sonraki aşama yazımızın içeriğidir. Bu aşamada yazımızı sade ve resmi bir uslupla yazmalı, kişiselliğe kaçmadan aktarmak istediğimiz konuyu net bir şekilde ifade etmeliyiz. Gereksiz ve laubali bir uslup kullanmak ya da yasal olmayan bir şekilde öneri istek veya şikayette bulunmak dilekçenizin geçersiz olmasına vesile olacaktır. Bu konuda da dikkat etmek gerekmektedir.

Genellikle yapılan en büyük hata yazının bitiş kısmında yapılmaktadır. Dilekçelerde hiyerarşi önemlidir. Bu nedenle üst bir makama yazılan yazılarda “arz ederim” ifadesi kullanılırken alt makamlara yazılan yazılarda “rica ederim” ifadesi kullanılmalıdır. Bir de denk kurumlar arasındaki yazışmalar vardır ki bu durumda “arz ve rica ederim” ifadesini beraber kullanmak gerekir. Ama uygulamada pek görülmüyor maalesef. Siz yine de bilin istedim.

Dilekçenin sonunda yazınızdan sonra sağ alt kısıma isim soy isim imza atılması gerekir. Eğer gerekli olduğunu düşünüyorsanız da telefon numarası veya adres de eklemekte sakınca yoktur.

Buraya kadar olan kısımları az çok her yerde bulup uygularsınız ama bundan sonra söyleyeceklerim aslında dilekçenizden çok daha önemlidir. Dikkatli dinleyip uygulamanızda fayda var. Öncelikle belirtmem gerekir ki dilekçe resmi bir evraktır. Dolayısıyla da dilekçe yazmanın bir karşılığı da olmak zorundadır. Eğer bir isteğiniz, bir dileğiniz veya şikayetiniz varsa bunu kuruma belirttiğiniz gibi kurumun da sizlere cevap vermesi gerekmektedir. Bu sebeple yazdığınız dilekçenin dikkate alınıp alınmadığını öğrenmek için devlet kurumlarında evrak kayıt birimlerinden kaydettirerek evrak kayıt numaranızı almanız ve ilerleyen süreçte bu numara ile dilekçenizin durumunuzu takip etmeniz gerekir.

 


Hiç yorum yok