İşkolu Nedir - İşkolları Açıklamaları
1 kasım itibarı ile 696 khk ile kadro alan işçiler için son birkaç aydır iş kollarının değişmesi ve asıl iş koduna geçme çabaları sonunda meyvelerini verdi ve 1 kasım itibarı ile tüm kadro alan arkadaşlar ve bende dahil olmak üzere çalıştıkları iş kolunda tescillendiler. Bunun diğer bir anlamı da artık ayrımsız bir şekilde diğer devlet işçileri gibi yaptıkları işin tescillenmesi ve eski devlet işçilerinin kazandıkları haklardan onlarında yararlanabilecek olması idi.
İş kolu nedir ?
İş kolunun kelime anlamı aynı nitelikte olan ya da birbirine benzeyen nitelikteki çalışma dallarını ifade etmektedir. Asıl önemli kısmı da üyesi bulunacağınız sendikanın hangi iş koluna dahil olduğunuza bağlı olarak da değişkenlik gösterebilecek olmasıdır.
Bir iş koluna hangi işlerin girdiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılan İşkolları Yönetmeliğiyle belirlenmektedir. Burada önemli bir nokta ise bir iş yerinde yapılan yardımcı işlerin de asıl iş kolunda tescil edilmesi gerektirdiğidir ki 696 sayılı khk ile kadro alan işçilerin bu konuda büyük bir savaş verdiğini söylemem gerek.Şöyle bir örnek vererek konuyu açıklayayım. Hastanede çalışan bir temizlik görevlisinin iş kolu 8121 gibi "temizlik hizmeti" değil de asıl iş kolu olan 8610 "Hastahane hizmetleri" iş kolu olmalıdır. Sonunda bu sağlandığı gibi yardımcı işlerde çalışanların da asıl iş kolunda çalışanlar gibi daha iyi çalışma şartları ve mali hakları oluşmuş oldu.
İşkolları listesi 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ekinde yayımlanmaktadır. Buradan güncel listeye ulaşabilirsiniz.
İşkolu tespitini kim yapar?
Bir işyerinin dahil olduğu işkolunun tespitini, ilgililerin başvurusu üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapar. Sonrasında ise bu tespit resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Bu karara itiraz ilgili taraflarca 15 gün içerisinde mahkemeye başvurularak yapılabilir ve bu itiraz mahkeme tarafından 2 ay içinde sonuçlandırılmalıdır.
Dünya da iş kolu sayısı 16 olmakla beraber bu sayı ülkemizde 1980 yılında 28 olarak belirlenmiştir.Bunlar :
1- Tarım ve Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık. 2- Madencilik, 3- Petrol, kimya, lastik, 4- Gada Sanayii, 5- Şeker, 6- Dokuma, 7- Deri, 8- Ağaç, 9- Kâğıt, 10- Basın ve yayın, 11- Banka ve sigorta, 12- Çimento- Toprak-Cam, 13-Metal, 14-Gemi, 15-İnşaat, 16-Enerji, 17- Ticaret, Büro Eğilim ve Güzel Sanatlar, 18- Kara Taşımacılığı, 19- Demiryolu Taşımacılığı, 20- Deniz Taşımacılığı, 21- Hava Taşımacılığı, 22-Ardiye ve Antrepoculuk, 23- Haberleşme, 24- Sağlık, 25- Konaklama ve Eğlence Yerleri, 26- Milli Savunma, 27- Gazetecilik, 28- Genel İsler.
Post Comment
Hiç yorum yok