Breaking News

Lucuma Meyvesi ve Yararları

mucizevi lucuma meyvesi

Güney Amerika'ya has bir meyve olan Lucuma, içerdiği besin değerleriyle oldukça önemli bir yiyecektir. Hatta bu meyve meşhur İnka medeniyetinin altını olarak da adlandırılır. Bunu da yeşil sert kabuğunun altında saklı sarımsı renginden alır.

Meyvenin aslında direk olarak tüketimi çok azdır. Daha çok kurutularak toz haline getirilip bu şekilde diğer besinlere tatlandırıcı olarak ilave edilir. İçinde barındırdığı şeker oranı az olmakla beraber besin değerleri yüksek ve tatlandırma oranı yüksektir. 

Geçmişte İnkalar tarafından ilaç olarak kullanıldığı bilinen bu meyvenin günümüzde de insn sağlığı üzerinde etkileri kanıtlanmış ve sağlıklı yaşam için tercih edilen besinler arasında yerini almış bulunmaktadır.

Bu meyvenin insan sağlığında bilimsel olarak kanıtlanmış birçok yararı bulunmaktadır. İşte lucuma meyvesinin şaşırtan etkileri ;

1-Çoğu Tatlandırıcıdan Daha Besleyicidir

İçinde barındırdığı şeker oranı normal sofra şekerine göre nispeten daha az olan lucuma, aynı zamanda da karbonhidrat olarak da neredeyse rakibine göre yarı yarıya daha az orana sahiptir. 

Lucuma tozu ayrıca, sofra şekeri gibi diğer yaygın tatlandırıcıların çoğunun aksine, nispeten iyi miktarda hem çözünür hem de çözünmez lif sunar . 

Çözünmeyen lif, dışkınıza hacim kazandırır ve yiyeceklerin bağırsağınızda sorunsuz bir şekilde hareket etmesine yardımcı olarak kabızlığı önler.

Çözünür lif ise yararlı bağırsak bakterilerinizi besler, bu da asetat, propiyonat ve bütirat gibi kısa zincirli yağ asitleri üretir. Bu kısa zincirli yağlar ayrıca iltihaplanmaya karşı koruma sağlar ve irritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı ve ülseratif kolit dahil olmak üzere bağırsak bozukluklarının semptomlarını iyileştirir.

2-Kan Şekerini Kontrol Altında Tutmayı Sağlar

Lucuma, karmaşık karbonhidrat ve lif bakımından zengindir ve vücudunuzun basit şekerleri emme yeteneğini azaltmaktadır. Bu durum da, kan şekeri artışlarını önlemeye ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.

3-Kalp Hastalıklarında Sağlık İçin Kullanılabilir

İçinde bulunan polifenoller yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarında koruma sağladığı bilinmektedir. Ayrıca içinde bulundurduğu anjiyotensin I dönüştürücü enzimin (ACE) kan basıncını düzenleyerek olası kalp hastalıkları ve tansiyon sorunlarının da önlenmesinde oldukça etkilidir.

4-Diyetlerde Kullanılabilir

İçerdiği lifli yapı ve düşük şeker oranı lucuma meyvesinin diyetlere de dahil edilmesini sağlamıştır. Özellikle şeker oranının düşük olması ve içinde barındırdığı lifli yapı ile sindirim sistemini sağlığına olumlu katkı sağlaması çok değerlidir.

Malum diyet listelerinde tatsız ve yenmesi pek de kolay olmayan besinlerin lucuma tozu ile tatlandırılarak tüketilmesi kolaylaşır. 

Ayrıca çocukların şeker bağımlılıkları göz önüne alındığında evde yapılan pasta, börek, çörek gibi besinlerin yapımında tatlandırıcı olarak lucuma tozu kullanmak hem çocuğunuzun istediği tatlı tadı vermesini hem de aynı zamanda besinlerinizde şekerin yol açtığı olumsuz yönleri de ortadan kaldırmak için güzel bir alternatiftir.





Hiç yorum yok