Breaking News

Evde Yoğurt Yapımı !

 


EVDE YOĞURT YAPIMI VE YOĞURT MAYALAMA İŞLEMİ NASIL OLUR?

Herkesin evde olduğu bu süre zarfında insanlarda dışarıya daha az bağımlı olma gereksinimi ortayaçıktı.Özellikle mutfak işlerinde evde ne yapılabilir sorusu sıklıkla karşımıza çıkarken,genellikle evde yoğurt yapımının tarifinin sorulduğunu gözlemlemekteyiz.

Öyleyse evde nasıl yoğurt yapılır hemen göz atalım.

Yoğurt probiyotik barındırması bakımından çok faydalı ve bu açıdan evde yapabilmekte oldukça önemli. Sizlere yoğurt yapmanın hem kolay yöntemini hem de lezzetli bir yoğurdu nasıl yapacağınız konusunda ipuçları vereceğiz.

Öncelikle mutfağınızda bulunan bir emaye ya da tercihen toprak kapta olabilir.Boş tenceremizin içerisine sütü koyuyoruz ama sütün tencereyi sarmaması için sudan geçiyoruz daha sonra yaklaşık 3 litre süt ekliyoruz. Sütü eklerken köpürme ihtimaline karşı biraz pay bırakmanızda fayda var. Daha sonra ocağın altını açıyoruz.

Üç farklı tip sütten yoğurt yapabilirsiniz bunlardan biri çiğ süt örneğin bir ineğiniz varsa bu sütleri muhakkak kaynatmanız ve kaynattıktan sonra iyice kısmanız gerekiyor.

Taşmayacak kıvama geldiğinde karıştırarak 15 dakika daha pişirmeniz gerekiyor. İkincisi günlük süt, bu sütü iki üç günde tüketmeniz gerekiyor. Bunları ise sadece 40-45 dereceye çıkarıp ondan sonra 38-41 dereceye kadar soğumasını bekleyip yoğurdunuzu mayalaya bilirsiniz. Üçüncüsü kutu sütler hazır UHT dediğimiz süt tıpkı günlük süt gibi birazcık ısıtıp sonra aynı şekilde ayarlayabilirsiniz. 

Eğer daha koyu ve kıvamlı bir yoğurt istiyorum diyorsanız. Bu iki süt türünü yüksek derecelerde kaynatıp karıştırarak pişirebilirsiniz Bu da aklınızda bulunması gereken bir yöntem olsun.Yapacağınız yoğurdun kullandığınız sütlere göre lezzetini ayarlayabilirsiniz.

Yoğurt Mayalama Püf Noktaları

Yoğurt mayalamanın püf noktalarını antalatalım. Yoğurdun mayalanmasını sağlayan iki bakteri olduğunu söyleniyor.

Yoğurdun mayalanma derecesi 39 ila 41 derece arasıdır. Ölçüm yapmak için dereceniz olmayabilir.Bu durumda süte parmağımızı sokuyorsunuz ve sütün kendi vücudunuzdan daha sıcak gelmesi derece açısından oldukça önemlidir.Derece 40.5 41 gibi olduğunda karıştırıyoruz eşit olsun ve ideal derecesine ulaşabilsin diye. Sütünüz 41.5 42 derecelerine çıktığı zaman havalandırıp artık mayalamaya hazır hale gelmiştir.

Mayalarken Ne Kullanırız?

Bir kase kadar yoğurdu alıyoruz ve biraz karıştırıyoruz.Bu damızlık dediğimiz yoğurdun içerisine ısıtmış olduğumuz sütten ekliyoruz ve sütün ve damızlık yoğurdumuzun derecelerini bu şekilde eşitliyoruz.Bir litreye bir kaşık kullanarak işimizi garantiye almakta fayda var ve bakteri oluşumu açısından tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde mayalama işlemimizi bitirerek daha sonrasında tenceremizi sofranın içerine koyup üzerini kapatıyoruz.Burada dikkat etmemiz gereken nokta tencerenin kapağını kapatmak yerine sofrayı kapak gibi üzerine sarmak olacaktır.Sonrasında  yoğurdunuz 4 saat sonra güzelce kalıplaşmış olacaktır.


Hiç yorum yok