Breaking News

Et Yemeği Nasıl Yapılır ?


Et yemeği yapılmadan önce etin dana mı kuzu eti mi olduğuna karar verilir. Evde et pişirirken az veya az pişmişe uygun döküm tavada rahatlıkla pişirilebilir. Kuzu eti kokusu itibariyle her ne kadar tercih edilmese de ünlü şef Sidar Budak etin doğru bir marine edildikten sonra lezzetine uygun bir şekilde pişirilip tüketilebileceğini açıklıyor. 

 Hangi Et Nasıl Marine Edilir? 

 Marine yiyeceklerin daha kolay pişebilmesi ve kendi öz lezzetlerinin yani sıra farklı aromatik lezzetler kazandırmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Marinasyon asidik ve bazik olmak üzere iki çeşittir. Sert ve pişme süresi uzun et için genellikle asidik marinasyon tekniği kullanılır. 

 

  Et Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir? 

 Et kızartılmadan bir saat önce dolaptan çıkarılır ve oda ısısına ulaşıncaya dek bekletilir. Ardından üzerine sıvı yağ gezdirilir bunun amacı ise eti kızartırken tavanının ısısını korumaktır. Et suyunu salıncaya dek döküm tavada önlü arkalı şekilde kızartılır buda etin daha lezzetli olmasını sağlar. Ardından baharat ve tuzu eklenilir. 

 Ülkemizde En Çok Hangi Bölgede Et Tüketilir? 

 Türkiye de ise Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yapılan tarıma bağlı olarak et daha çok tercih edilir. 

 Et Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

 Et seçerken dikkat etmemiz gereken ana unsur etin içerisindeki yağ şeritleri ve damar yapısıdır, daha ince yağ damarına sahip et daha kısa sürede pişmesiyle beraber daha lezzetli olur. Et seçerken dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli husus ise etin yumuşaklığıdır. Selçuk üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. ÜMİT GÜRBÜZ 'ÜN yaptığı açıklamaya göre kaliteli ve sağlıklı ette dikkat edilmesi gereken önemli kriterler şunlardır :

 Etin rengi, yumuşaklığı, su salma oranı ve tadıdır. Her koyu renk et et kalitesiz et demek değildir ve sağlıksız anlamına gelmez. Et alırken etin yüzeyinin kurumamış olmasına özenle dikkat edilmelidir. 

 

 Et Çeşitleri Nelerdir? 

 Et dana eti, kuzu eti ve sakatat olmak üzere üç çeşittir. Prof. DR. Mustafa Erbaş bir kişinin ağırlığının kilogramı başına 1 gram kırmızı et tüketilmesi gerektiğini yaptığı araştırmalarla göre ön görüyor. 


Hiç yorum yok