Breaking News

Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?



İnternet alışverişi çağımızın gerekliliklerinden bir tanesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan bu korona virüs salgını sürecinde internet alışverişi de evden çıkmadan alışveriş yapma fırsatı sunduğu için vazgeçilmez oldu. Hızlı, pratik ve tasarruflu olsa da satın alınacak şeylerin canlı olarak görülememesinden ve siteden dolayı güven konusunda tereddütler yaşatıyor. Bu durumda internet alışverişi yaparken güvenilir bir yol izlemek oldukça önemli aksi takdirde dolandırıcıların hedef noktası haline gelme ihtimaliniz artmakta. Peki, internet alışverişi nasıl güvenli bir hale getirilir?

 Güvenli site nedir?

 Güvenli site, alışveriş yapacağınız sitenin; SSL sertifikasını, https şeklinde bağlantıyı ve site kimliği düğmesinin varlığını kapsar. 

SSL sertifikası (Secure Sockets Layer) yani güvenli giriş katmanı, sitedeki veri alışverişi sırasında, server ile internet tarayıcısını şifreler. 

Site kimliği düğmesi, sitenin adres çubuğundaki yeşil asma kilittir. Bu kilidin varlığı verilerin şifrelenmiş olduğunun habercisidir. Ayrıca bazen de sitenin sahibi hakkında bilgi verir. 

Http internet sitelerine bağlanmayı sağlayan bir anahtar olarak tanımlanır. Http yanındaki "s" harfi ise "secure" yani "güvenli, güvenilir" anlamını taşır. Http belli bir seviyeye kadar güvenli veri aktarımını sağlarken https bu güvenliğin arttırılmış halidir. Ayrıca https bağlantısına sahip olmak için SSL sertifikasına sahip olmak gerekir. 

 Güvenli alışveriş nedir?

 Güvenli alışveriş, en basitiyle internet üzerinden alışveriş yaparken bilgilerinizin korunmasını ve güvende olmasını ifade eder. 

 Güvenli alışveriş için alınabilecek önlemler nelerdir?

Alışveriş yapacağınız siteyi iyi araştırın ve site hakkındaki yorumlar ile şikayetleri inceleyin.

Alışveriş yapacağınız sitede online ödeme özelliği olup olmadığına dikkat edin. Çünkü bankalar ve sanal pos hizmetini sunan şirketler alışveriş sitesi yapacağınız siteyi araştırmış oluyor. Öte yandan online ödemede dikkat edeceğiniz diğer bir unsur 3D Secure sisteminin varlığı. Şöyle ki, 3D Secure sistemi kullanıcıya çifte güvenlik sağlıyor. Çünkü, ödeme yaparken kart bilgilerinizi girdikten sonra telefonunuza bankadan onay şifresi geliyor.

Alışverişinizi yaparken kendi cihazınızı kullanmaya dikkat edin, ortak kullanılan cihazların bilgilerinizi kopyalama ihtimali olduğunu unutmayın. Ayrıca otomatik kaydetme özelliğini kullanmamaya özen gösterin.

Alışveriş sitesinin sizi yönlendirdiği ödeme ekranında kart bilgileriniz ve tek kullanımlık şifreniz dışında herhangi bir şey paylaşmayın.

Yalnızca kapıda ödeme seçeceği sunan alışveriş sitelerini mümkünse tercih etmeyin.

Alacağınız ürünün fiyatı piyasaya göre çok düşükse ürünü direkt satın almak yerine bu fırsata biraz daha tedbirli yaklaşın.

Kredi ve banka kartı yerine limitini kendisinin belirleyeceği sanal kartlar kullanın, böylece sadece alacağınız ürünün fiyatı kadar limit oluşturarak fazla çekimleri engellemiş olursunuz. 

Mail kutunuza gelen şüpheli linkleri hemen açmayın, bu linkler sizi virüs bulaştıran sitelerin avı haline getirir. 

Alışveriş yapacağınız sitenin mobil uygulaması varsa, uygulamayı seçmeniz daha güvenli olacaktır çünkü web sitesine nazaran mobil uygulamalardaki bilgilerin ele geçirilme ihtimali daha düşüktür.




Hiç yorum yok