Breaking News

Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?

Günümüzde siber güvenlik uzmanı fazlası ile tercih edilen bir alan olmaya başladı. Bilgisayar ve internetin hayatımıza çok daha fazlasıyla girmesi yeni mesleklerin de önünü açtı. Artık internet insanların tüm işlerini kolayca halletmesine olanak sağlıyor. Bu olanakların yapılması için de bilgisayar ve akıllı telefonlar aracı oluyor. Faturalar, ödemeler, alışveriş ve daha binlerce işlem internet ortamında hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Fakat işlemlerin sadece hızlı ve kolay olması müşteriler için yeterli değil.

Aynı zamanda insanlar işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirmek ister. Çünkü internet korsancılığı son 20 yılda iyice büyüdü. Hem kişisel hem de banka bilgilerini çalmak isteyen korsanlar internetin güvensiz tarafını ortaya çıkarıyor. Siber güvenlik uzmanları da bu süreçte karşımıza çıkıyor. Sanal ortamda yapılan işlemlerin güvenli hale gelmesini sağlayan siber güvenlikler geleceğin ve günümüzün en önemli çalışanlarından bir tanesi olarak görülüyor.

Siber Güvenlik Nedir ve Ne İş Yapar?  

Son 20 yıla baktığımız zaman dijital ortam artık yeni bir dünya haline geldi. Hem devlet hem özel kurumlar artık dijital dünyada yer ediniyor. Devlet bilgileri gibi ya da kişisel önemli bilgiler gibi pek çok önemli ajanda artık sanal ortamda saklanıyor. Bu yüzden de sanal ortama siber saldırılar, DDOS ve fidye yazılımı gibi pek çok saldırı gerçekleşiyor. Yakın zamanda da dünyanın farklı noktalarında bu tarz haberler fazlası ile artmaya başladı. Üstelik bu saldırılar internete bağlanabilen tüm cihazlar üzerinden yapmak mümkün.

Uygulamalı-siber güvenlik eğitimi ve yüksek lisans bölümleri ile de bu saldırıların engellenmesi amaçlanıyor. Siber güvenlik alanının gelişmesi ve üniversitelerde artması ile birlikte de tüm dünyada siber suçlar birer birer azalmaya başladı. Gelecekte IoT yani Nesnelerin İnterneti gibi alanları artacağı düşünülürse duyulan ihtiyaç çok daha artacak. Siber güvenlik uzmanları sayesinde de internet ortamındaki asayiş sağlanacak ve daha güvenli bir ortam oluşacak.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Yapılacaklar  

Son dönemlerin yükselen ve ilgi duyulan mesleği olan siber güvenlik için pek çok farklı eğitim yöntemi var. Bu yöntemler bireysel olarak ya da eğitim şeklinde 2 farklı ana koldan ilerler. Ayrıca siber güvenlik uzmanlığı sayısal mı yoksa sözel mi gibi sorular da kişilere göre değişiklik gösterir. Yani hem sayısalcılar hem de sözelciler için siber güvenlik alanında çalışmak mümkündür. Siber güvenlik uzmanlarından birisi olmak isteyen kişiler için şu 2 ana yöntemden biri tercih edilmelidir;

Yüksek Lisans ile siber güvenlik eğitimi almak

Kişisel olarak çalışarak siber güvenlik alanında çalışmak

Yüksek Lisans İle Siber Güvenlik Uzmanı Olmak  

Öğrencilerin siber güvenlik alanında çalışması için ilk olarak yüksek lisans eğitimlerini tercih ettiğini görürüz. Pek çok farklı üniversite mezunu için siber güvenlik yüksek lisans hakkı vardır. Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Elektronik Haberleşme Mühendisliği gibi alanlardan mezun olan öğrenciler yüksek lisans eğitimlerin de Siber Güvenlik Uzmanı alanını tercih edebilir. Bu tercih ülkemizde son yıllarda oldukça popüler bir hal aldı. Fakat yurt dışında siber güvenlik alanı için yıllardır yüksek lisans eğitimi veriliyor. 

Kişisel Eğitimler İle Siber Güvenlik Alanında Çalışmak  

Siber güvenlik temelinde ve özünde yazılım alanını barındırıyor. Yani yazılımın farklı bir kolu olarak görülüyor. Yüksek lisans için istedikleri puanı alamayan ya da farklı bir alandan mezun olan öğrenciler için de bu durum bir avantaj. Yani Siber güvenlik uzmanı sayısal mı yoksa sözel bölüm mü sorusu aslında önemsizdir. Çünkü öğrenciler kendi kendilerine yazılım eğitimi alarak da siber güvenlik alanını tercih edebilir. Başta C, C#, C++ ve DHCP gibi yazılım dillerinde kendilerini geliştirmek bu alana meraklı kişiler için atılacak ilk adımdır.


Hiç yorum yok