Breaking News

İyi çay nasıl demlenir ?

Çay demlemekte ne var diyenlerdenseniz yanılıyorsunuz. Çay demlemek zannedildiğinin aksine o kadar da basit değildir. Öyle ki işi bilen birinin demlediği çay ile gelişi güzel demlenen çay arasında tat olarak çok fark oluşmaktadır.

Çay demlemede birinci adım kullanılan malzemelerdir. Çayın kalitesi ve çayı demlediğiniz demliğin özelliği çayın tadında önemlidir. Tercihen kaliteli bir çay markasının çayını almalısınız. Çaykur bu konuda tartışmasız tabiki ilk sırada. Demlik konusunda da porselen kullanmanızı öneririm.
Çay demlemede ikinci ve asıl önemli adım ise çayın asıl tadını alacağı suyla çayın buluştuğu andır. Çayı demlerken püf nokta çay ile kaynayan suyun temas etmemesidir. Bunu sağladığınızda ideal çayı demlemiş olacaksınız. 
İdeal olarak iki farklı şekilde çay demleme imkanınız bulunmaktadır. Bunlardan ilki çaydanlığın alt kısmında suyun kaynaması sağlandıktan sonra suyun bir müddet bekletilip ardından çay üzerine eklenmesidir ki burada ideal su sıcaklığı 80 derece kadardır. Bunu da suyun kaynama noktasından sonra fokurdamasının bittiği an olarak alabilirsiniz. 
İkinci yol ise yine suyunuzu kaynattıktan sonra kısa bir süre kaynamasının geçmesini bekledikten sonra çayınızı suya ilave etmeniz olacaktır. 
Neden kaynayan suya çay koymadığımızı merak etmişsinizdir. Onu da anlatayım. Kaynayan suda oksijen kaybı oluşur bu da çayın aromasını kaybetmesine neden olur. Ayrıca suyun kaynaması çayın da acı bir tat almasına sebebiyet verebilir. 
Gelelim çayın demlenme aşamasına. Burada dikkat etmeniz gereken ister birinci yol ile çaya suyun eklenmesi olsun ister ikinci yol ile suya çayın eklenmesi olsun dikkat etmeniz gereken çayın aromasını kendisinin vermesine izin vermeniz. Bunun için birinci yolda kullanılan yöntemde çayın direk üzerine suyun dökülmesi yanlıştır. Bu nedenle eklenmesi cümlesini kullandım ki ideal yol suyun direk çayın üzerine değilde yan kısmından eklenmesidir. Çünkü çayın dem alması çayın suya doyması ve kendiliğinden suyun dibine çökmesiyle olur. Bu durum her iki yöntemde de geçerli olup, çayı demlemek için demliğin sallanması, kaşıkla çayı karıştırarak dibe çöktürülmesi çokça uygulanan bir yanlıştır.

Hiç yorum yok