Breaking News

Antivirüs programı nedir ? Ne işe yarar ?


Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarında en çok kullanılan işletim sistemi Windows olduğu için dijital dünyada yapılan birçok işlemde Windows işletim sisteminde gerçekleştiriliyor. Sanal dünyada yapılan dijital işlemlerin çoğu tek bir platform altında toplanınca bilgisayar korsanlarının ilk odak noktası da bu platform oluyor. İşte burada bahsedilen, dijital işlemlerin gerçekleştiği platform, Windows işletim sisteminin ta kendisidir. Bu tarz tehlikeli durumlara karşı antivirüs veya internet security yazılımları kullanabilirsiniz. Ancak antivirüs programıyla internet security arasındaki farkı öğrenmek, güvenliğiniz için önemli bir konudur.

 Antivirüs programı nedir ? Ne işe yarar ?

Antivirüs programı, bilgisayarınızda size ait kişisel bilgileri çalmayı sağlayan, internet bağlantınızda sizden bağımsız olacak şekilde ip ve dns adreslerini değiştirmeyi sağlayan kötü amaçlı yazılımları yok etmeyi sağlayan bir güvenlik yazılımıdır. Öte yandan bu kötü amaçlı yazılımlar siber saldırılar içinde kullanılabilmektedir. Bilgisayarınızın başındayken klavyeyle hangi tuşlara bastığınız kayıt altına alınabilmektedir. Kameranız izlenebilir ve mikrofonunuz dinlenebilmektedir. Hatta bilgisayarınızın fare imleci ele geçirilerek istenilen dosya konumuna erişim sağlanabilmektedir.

Bu gibi durumların karşısında her bilgisayar kullanıcısı muhakkak antivirüs yazılımı kullanmalıdır. Eğer bilgisayarınızda hayati önem taşıyan dosyalar yoksa, kesinlikle bir başkasına karşı muhafaza etmeniz gereken hayati önem taşıyan bir dosyanız bulunmuyorsa, dijital dünyada güvenliğinizi sağlamak için anti virüs yazılımı kullanmanız yeterli olacaktır.

Antivirüsler bilgisayarınızda gerçek zamanlı olarak taramalar gerçekleştirir. Böylece siz bir dosyayı çalıştırırken o dosya, kötü amaçlı bir yazılımsa ve size maddi manevi zarar vermeyi amaçlayan bir kod parçasını yürürlüğe koyacaksa antivirüs programı bunu erkenden fark eder ve işlemi durdurarak sizi ve cihazınızı korur.

Aynı zamanda cihazınızda kullanıcıya bağlı olarak istenilen zamanda tam tarama yaparak cihazdaki tüm dosyaları taratabilir ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip yok edebilirsiniz. Yada akıllı tarama yaparak sadece işletim sisteminizin dosyalarının bulunduğu klasörleri tarayarak cihazınıza zarar verebilecek, işletim sisteminizi aksatabilecek kötü amaçlı yazılımları ve fidye uygulamalarını tespit edip yok edebilirsiniz. Anti virüs yazılımlarının gerçek zamanlı koruması ve sürekli olarak tarama yapıp kötü amaçlı yazılımları yok etme gibi özellikleri bulunmaktadır. Ancak internette çevrim içiyken sizi etkin bir şekilde koruyamamaktadır.

 

İnternet Security nedir ? Ne işe yarar ?

İnternet Security yani internet güvenliği olarak geçen bu yazılımlarsa aslında antivirüs programlarıyla aynı şeyi yapmaktadır. Ancak farklı olarak cihazınızda sadece gerçek zamanlı koruma sağlamazlar. Yada bilgisayarınızda akıllı tarama, tam tarama yaparak kötü amaçlı yazılımları kaldırmakla sınırlı kalmazlar. Aynı zamanda sizi çevrim içi olacak şekilde de korurlar. Yani sisteminizi gerçek zamanlı korudukları gibi sizi de internet dünyasında çevrim içi olacak şekilde gerçek zamanlı olarak korurlar.

Antivirüsler bilgisayarınıza çoktan bulaşmış olan yazılımları tespit edebilirler. İnternet bağlantısındaki potansiyel tehlikeleri analiz edemezler. Bu yüzden internet security yazılımları için antivirüs yazılımlarına göre daha kapsamlı güvenlik sağlayan uygulamalardır diyebiliriz.

Siz herhangi bir internet sitesinde dolaşırken eğer o internet sitesi resmi bir site gibi davranıp sizden isminizi, soy isminizi, adresinizi, yaşınızı, kredi kartı numaranızı ve benzeri kişisel bilgileri öğrenmeyi hedeflerse internet security yazılımı bunu hemen fark edecektir. Size bir uyarı penceresi göstererek durumu bildirecektir. Bu uyarı penceresinden sonra kullanıcı, isterse işleme devam edebilir. Yada internet security yazılımının yönlendirmesiyle tehlikeli siteden derhal uzaklaşabilir.

Aynı zamanda bu yazılımlar doğrudan sizin bilgilerinizi çalmaya çalışan sitelere karşı da etkin bir şekilde korurlar. Bu yüzden antivirüs programının sağlayamadığı çevrim içi güvenliği elde etmek için internet security yazılımı satın alabilirsiniz.

Kişisel bilgisayarlar için genellikle antivirüs yazılımları yeterli güvenlik sağlayan programlar olarak görülmektedir. Ancak korumak istediğiniz cihaz, kişisel bilgisayar değil de çok önemli bilgileri içeren ve üçüncü bir tarafın eline kesinlikle geçmemesi gereken bir belgeyi içeren şirket bilgisayarıysa internet security yazılımını tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda internet security yazılımlarında çocuklarınızı +18 cinsel içerikli ve benzeri tehlikeli sitelerden korunmasını sağlayan ebeveyn kontrolü özelliği de bulunmaktadır. Buna ek olarak çeşitli özelliklerde içermektedir.


Hiç yorum yok