Breaking News

Elektrik Kesintisinde Elektrik Gelince Bilgisayarı Otomatik Açılsın

 
bilgisayarın otomatik açılması

Genellikle sunucu kullananlarda veya güncel olarak günümüzde mining işiyle uğraşanlar için elektrik kesintileri başlı başına büyük sorun olmaktadır. Özellikle cihazınıza her an için erişiminiz bulunmuyorsa bu başlı başına bir sorun olmaktadır. Her defasında cihazın yanına git el ile başlat gerekli programları tekrardan çalıştır sorun olabilmektedir. O yüzden bugün sizlere elektrik kesintilerinden elektrik geldiğinde bilgisayarın otomatik açılması ve bununla beraber istediğiniz programın otomatik başlamasını nasıl yapacağınızı anlatacağım.

Elektrik kesintileri sonrasında bilgisayarın kendiliğinden otomatik olarak açılabilmesi için bilgisayarınızın anakartının bu işlem için uygun olması gerekmektedir. Bunu öğrenmek için ve gerekli ayarları yapmak için ise bios ekranına girmemiz gerekecektir.

Bilgisayarınızın marka ve modeline göre bios ekranına giriş farklı olsa da genellikle "del", "F1" "F2" F10", "F12" tuşları ile bios ekranınıza giriş yapabiliyorsunuz.

Bios ekranında ise gerekli arayları yapabilmemiz için güç ayarları sekmesini altında bu iş için gerekli ayarların yapılabileceği seçeneklerin olması gerekiyor. Bu durum tamamen anakartınızın bu işlemi destekleyip desteklemediğiyle alakalı bir durum aslında. Genellikle güncel ve orta seviye tüm anakartlarında bu özellik var olsa da her model için bu geçerli olmuyor maalesef.

Güç sekmesi altında bulunan ayarlardan yine bios sürümünüze göre ismi değişiklik olsa da az çok seçimizi yapabileceğiniz bir seçenek her zaman mevcuttur. Örneğin benim kullandığım bilgisayar HP marka ve benim güç seçeneklerimde "after power off" seçeneğini "on" seçtiğimde bilgisayarım otomatik kendi açılabilmektedir. Sizin bilgisayarınızda ise buna benzer olarak  "always on" (Herzaman Açık) gibi seçenekler olabilmektedir. Sizde bu ayarlardan "always on" seçeneğini on yani açık olarak seçerseniz sizin de bilgisayarınız elektrik kesintilerinden sonra otomatik olarak yine açılacaktır.

İkinci adım olarak da bilgisayarımızın açılmasından sonra belirli bir programın otomatik olarak başlamasını nasıl yapabiliriz bunu göstermek istiyorum. Özellikle bu dönemde mining işiyle uğraşanlar için güç kesintilerinde sistemin kapanması ve tekrardan otomatik olarak başlamaması demek kazancın azalması demektir. Hiç kimse bunu istemeyeceğinden bu tür olumsuzluklarda sistemin kendiliğinden devreye girmesini sağlamak çok önemlidir.

Bir programın bilgisayarın açılışına sabitleyip bilgisayarın açılmasıyla beraber o programın da çalışmasını sağlamak zannedildiğinin aksine çok kolay bir işlemdir. Bunu yapmak için ekranın sağ alt kısmında bulunan başlatma çubuğunun yanında arama sekmesinde msconfig yazdığımızda sistem yapılandırma ekranına giriş yapabiliyoruz. Bu ekranda da başlatma seçeneklerinden bilgisayarın açılışında çalışmasını istediğimiz veya istemediğimiz programları düzenleyebiliyoruz. Sizde bu şekilde istediğiniz programı otomatik başlattırabilirsiniz.


Hiç yorum yok